Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Διεύθυνση Ασφάλειας Ασθένειας & Μητρότητας
ΣΧΕΤ. Η αριθ.πρωτ: Φ. 80000/19219/1747/11-9-08 ενημερωτική εγκύκλιος
Με αφορμή παράπονα, που διατυπώνονται στην υπηρεσία από φαρμακοποιούς, σύμφωνα με τα οποία, ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί περικόπτουν εκτελεσθείσες συνταγές φαρμάκων, επειδή δεν αναγράφεται επί της συνταγής η «δοσολογία » των χορηγουμένων φαρμάκων, κρίνεται σκόπιμο να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Ως γνωστό, ο θεράπων γιατρός υποχρεούται να συνταγογραφεί μία μονάδα (εμβαλάγιο) ιδιοσκευάσματος και μέχρι 2 εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο (άρθρο 2 παρ. θ). Στην περίπτωση δε που αναγράφονται περισσότερα των 2 εμβαλάγια, είναι υποχρεωτική η αναγραφή του δοσολογικού σχήματος, προκειμένου να αιτιολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα.
Οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών κατά τον έλεγχο των συνταγών δεν θα πρέπει να περικόπτουν τις συνταγές, που περιέχουν μέχρι 2 εμβαλάγια,επειδή δεν αναγράφεται επί της συνταγής το δοσολογικό σχήμα, θεωρώντας ότι δεν είναι ορθά συμπληρωμένη η συνταγή. Σε συνταγές όμως, που περιέχονται περισσότερα από 2 εμβαλάγια και είναι απολύτως απαραίτητη η αιτιολόγηση αναγραφής μεγαλύτερης ποσότητας, η μη αναγραφή της δοσολογίας αποτελεί λόγο μη εξόφλησης της συνταγής.
Πάντως, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί φαρμακευτικής νομοθεσίας, του π.δ/τος 121/08 και των καταστατικών διατάξεων κατά τον έλεγχο των συνταγών και όταν γίνεται περικοπή μη εξόφληση συνταγών να παρέχονται οι απαιτούμενες διευκρινήσεις στους φαρμακοποιούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου